Nasjonalt smerteklinikk nettverk
Litt historie
Norsk smertesenter nettverk ble etablert høsten 2015. Smertemedisin var et ungt fag med mye forskning og ny kunnskap som var lite kjent og tanken var at det kunne kommet pasienter med smerter til gode på bedre måter ved at smertesentrene samarbeidet om det.
Nettverket var i hovedsak et samarbeid med de mellom de fire regionalt ledende tverrfaglige smertesentrene ved de fire universitetssykehusene i Norge.
Nettverket heter idag Nasjonalt smerteklinikk nettverk og omfatter nå samtlige 15 offentlige smerteklinikker i Norge. De er involvert i arbeidet gjennom blant annet deltagelse på nasjonale møter og i ulike forsknings og innovasjonsprosjekter.
I januar 2024 ble det opprettet et Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for sammensatte smertetilstander. Dette er nå endel av Norsk smerteklinikk nettverk.
Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for sammensatte smertetilstander skal bidra til likeverdige helsetjenester med god kvalitet, og med mål om å redusere variasjon i praksis. Med sammensatte smertetilstander mener vi både langvarige smerter der det er tilkommet kompleksitet og vedlikeholdende faktorer samt alvorlige akutte og kreftrelaterte smertetilstander. Smertene kan være grunnet kjente forhold eller uten kjent bakenforliggende årsak. Pasienter med sammensatte smertetilstander kan ha behov for en særegen håndtering og behandling ved tverrfaglig smerteklinikk (Helsedirektoratet).
Nettverkets viktigste oppgave er å spre kompetanse ved å bistå til at eksisterende og ny kunnskap fra forskning og kvalitetsregistre blir tatt i bruk i aller regioner.
Et oppdrag ble opprinnelig formulert fra HOD i 2020: «Helse Midt/Vest/Nord/Sør-Øst RHF skal videreutvikle behandlingstilbudet til pasienter med langvarige smertetilstander med uklar årsak, i samarbeid med øvrige regionale helseforetak og aktuelle fagmiljøer. Helse Midt-Norge RHF skal koordinere arbeidet.»
Kristiansand - Tønsberg - Skien - Kalnes - Hamar - Drammen - Førde - Stavanger - Ålesund - Akershus - Odda
St. Olavs Hospital
Universitetssykehuset i Nord-Norge
Haukeland Universitetssjukehus
Oslo Universitetssykehus
Smertenettverk.no
er hjemmesida til Nasjonalt Smerteklinikk nettverk
Nettverkets hovedformål og oppgaver:
-
å gjennomføre nasjonale fagseminar og samlinger både fysisk og digitalt
-
å lede et Nasjonalt kvalitetsregister for smerteklinikker (dette finansieres av annen instans)
-
å bistå eiere og nasjonale helsemyndigheter til å avklare faglige spørsmål. Dette gjelder særlig utfordringer omkring opioider og andre vanedannende medikamenter
-
å bidra i utvikling av ikke-medikamentelle og ikke-invasive behandlingsopplegg
-
å lede et «Smerteklinikk-nettverk» gjennom et RHF-oppnevnt interregionalt arbeidsutvalg for alle offentlige smerteklinikker i Norge i henhold til ovennevnte HOD-oppdrag
-
å holde hjemmesiden smertenettverk.no oppdatert med fagstoff og nyheter
-
å utvikle et samarbeid med kommunehelsetjenesten, som beskrevet i "Nasjonalt pasientforløp for langvarige og sammensatte smertetilstander»
-
å samarbeide med regionale forskergrupper som jobber med aktuelle prosjekt
Nettverket er ment for alle smerteklinikker og -avdelinger samt andre faginteresserte i smertebehandling. Det ledes av et arbeidsutvalg bestående av avdelingslederne ved de fire universitetssykehusenes smertepoliklinikker og koordineres fra Helse Midt-Norge.
SMERTEENHETER I NORGE
Helsedirektoratets veileder anbefaler tverrfaglige smerteklinikker i alle sykehus-helseforetak og at man innen disse foretakene samler seg om en stor i stedet for flere små. Det anbefales også at det blir fire tverrfaglige smertesentre lokalisert til de fire universitetssykehusene som tar hvert sitt overordnede regionale ansvar.
På bakgrunn av dette deler vi da aktuelle smerteenheter i Norge inn i Tverrfaglige smertesentre og andre aktuelle smerteenheter.
Ved tverrfaglige smertepoliklinikker gjøres utredning i tverrfaglige team som består av blant andre lege, fysioterapeut og psykolog. En slik tilnærming innebærer at flere forhold kommer i fokus og blir drøftet. Ved endt utredning samles teamet til en fellestime med pasienten tilstede, hvor mulige behandlingsforslag blir lagt frem. Behandling kan foregå ved smerteklinikken, eller i nært samarbeid med primærhelsetjenesten. Dette varierer ut i fra den enkeltes behov og tilgang på behandlingstilbud i hjemkommunen.
Veileder for organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker
TVERRFAGLIGE SMERTESENTRE
Seksjon for smertebehandling og palliasjon, Bergen
Haukeland Universitetssjukehus
Telefon: 55 97 40 10 - 09:00-11:00 og 13.00-14.00
Nettsider seksjon for smertebehandling og palliasjon
Smerteavdelingen, Tromsø
Universitetssykehuset Nord-Norge
Telefon: 77 66 94 60 - 09.00-15.30
Nettsider Smerteavdelingen
IASP's definisjon på tverrfaglige smertesentre her:
NORSK definisjon av tverrfaglige smertesentre / ENGLISH definition of multidisciplinary pain centres
Avdeling for Smertebehandling, Oslo
Oslo Universitetssykehus
Telefon: 23 02 61 61 - 08.00-15.30
Nettsider avdeling for smertebehandling
Smerteavdelingen,
St. Olavs Hospital, Trondheim
Telefon: 72 82 25 00 (10.00-11.30,døgnåpen tilbakeringningstjeneste)
Nettsider avdeling for smerte og sammensatte lidelser
NASJONALE KOMPETANSETJENESTER
Nasjonal kompetansetjeneste for nevropatisk smerte (NaKoNev)
Oslo Universitetssykehus
KONTAKT OSS
Hvis du ønsker å sende oss spørsmål eller kommentarer, er du velkommen til å bruke kontaktskjemaet. Vi minner om at vi kun kan svare på generelt grunnlag, vennligst ikke send sensitive opplysninger på epost.
-
For spørsmål om ventetid, ta kontakt med din nærmeste tverrfaglige smerteklinikk.
-
For spesifikke spørsmål om din smertetilstand, ta kontakt med fastlege, eller send en epost med din kontaktinformasjon så vi kan ta kontakt direkte med deg.