Fra Nasjonal kompetansetjeneste til nasjonalt kvalitetsnettverk
Nasjonal kompetansetjeneste for sammensatte lidelser (NKSL), som ble ledet av Petter Borchgrevink, legges nå ned, og erstattes av Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for sammensatte smertetilstander (NaKKS), som blir ledet av Astrid Woodhouse. Vi oppsummerer nå NKSL og NaKKS.
NKSLs smerte-virksomhet, som nå overtas av NaKKS, kan kort oppsummeres slik:
Ledet HOD-oppdrag til HMN i 2015 og -16 om «å etablere et godt og nasjonalt samordnet tilbud til pasienter med langvarig smerte og/eller utmattelse av uklar årsak»
Ledet HOD-oppdrag fra 2020: «Helse Midt/Vest/Nord/Sør-Øst RHF skal videreutvikle behandlingstilbudet til pasienter med langvarige smertetilstander med uklar årsak, i samarbeid med øvrige regionale helseforetak og aktuelle fagmiljøer. Helse Midt-Norge RHF skal koordinere arbeidet.»
Vært drivkraft i å samkjøre Norges 14 offentlige smerteklinikker og utviklet og leder Nasjonalt smerteklinikknettverk
Etablert og driftet hjemmesiden smertenettverk.no
Bygget opp det som har blitt Nasjonalt smerteklinikk-register
Sammen med Helsedirektoratet vært førende for utviklingen av «Nasjonalt pasientforløp for langvarige sammensatte smertetilstander»
Hadde medisinsk-faglig klinisk ansvar og forskningsoppfølging for Hysnes helsefort i 2010–2016
Bygget opp smerteforskningsgruppe ved NTNU som nå heter «Forskningsgruppe for smerte og utmattelse»
Publisert mer enn hundre-og-femti vitenskapelige artikler om smerte
Deltatt i arbeid med seks veiledere fra Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk
Utviklet NOMED: Et mestringsorientert behandlings-konsept mot langvarig smerte som alternativ til opioider. Lagt ut til fastlegene i NEL og til pasientene i NHI
Utviklet OpioGuide: En tverrfaglig rådgivningstjeneste som så langt har hatt 150 rådgivningsmøter for fastleger
Ledet seks store, eksternt finansierte forskningsprosjekter:
2007-dd: «Pain in HUNT» finansiert av Helse Midt Norge og Norges Forskningsråd (NFR)
2009-13: Multisenter-studien: “Problematic opioid use in the Norwegian general population” med bevilgning fra NFR og med NFR-oppfølgeren:
2020-dd: “Preventing an opioid epidemic in Norway: Focusing on treatment of chronic pain”
2019-dd: “Acceptance and commitment therapy with and without enhanced mindfulness: A randomized controlled efficacy study”. Finansiert av KLINBEFORSK.
2022-dd: “Tverrsektorielle samhandlingskonsultasjoner som innovativt tillegg til et tverrfaglig pakkeforløp for langvarige og sammensatte smertetilstander»” NFR
2023-dd: «Standardisering av prosedyrer for samhandling for ungdom og voksne med langvarig utmattelse og CFS/ME på tvers av offentlige sektorer». NFR
NKSLs utmattelses-virksomhet kan kort oppsummeres slik
Ledet arbeidet med å forbedre tilbudet til pasienter med langvarige utmattelsestilstander av uklar årsak etter oppdrag fra HMN-RHF og HOD
Vært drivkraft i samkjøring av Norges offentlige utmattelsesklinikker i et godt samarbeid med de to pasientforeningene ME-foreningen og Recovery Norge
Bygger opp det som har blitt «Nasjonalt fagnettverk for langvarig utmattelse av kjent årsak»
Fullført to doktor-grader om CFS/ME
Gjennomført og publisert flere utmattelses-studier i HUNT
Bygget opp utmattelses-forskningsgruppe ved NTNU som nå heter «Forskningsgruppe for smerte og utmattelse»
Leder NFR-forskningsprosjektet «Standardisering av prosedyrer for samhandling for ungdom og voksne med langvarig utmattelse og CFS/ME på tvers av offentlige sektorer»
Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for sammensatte smertetilstander (NaKKS)
NSSL overtar nå smertevirksomheten til NKSL og viderefører arbeidet med sammensatte smertetilstander som leder for «Nasjonalt smerteklinikk-nettverk». Med sammensatte smertetilstander mener vi både langvarige smerter der det er tilkommet faktorer som kan opprettholde plagene pga. kompleksitet med andre symptomer og plager, samt alvorlige, kompliserte akutte og kreftrelaterte smertetilstander. Smertene kan være grunnet i kjente forhold eller uten kjent bakenforliggende årsak. Pasienter med sammensatte smertetilstander kan i noen tilfeller ha behov for en særegen håndtering og behandling ved tverrfaglig smerteklinikk på sykehus.
Nettverkets viktigste oppgave er å spre kompetanse ved å bistå til at eksisterende og ny kunnskap fra forskning og kvalitetsregistre blir tatt i bruk i aller regioner.
Dessuten fortsette ledelsen av et oppdrag fra HOD i 2020: «Helse Midt/Vest/Nord/Sør-Øst RHF skal videreutvikle behandlingstilbudet til pasienter med langvarige smertetilstander med uklar årsak, i samarbeid med øvrige regionale helseforetak og aktuelle fagmiljøer. Helse Midt-Norge RHF skal koordinere arbeidet.»
Det nyopprettede nettverket NaKKS vil videreføre dette arbeidet og vil ha følgende hovedoppgaver:
lede et Nasjonalt kvalitetsregister for smerteklinikker
bistå eiere og nasjonale helsemyndigheter til å avklare faglige spørsmål. Dette gjelder særlig utfordringer omkring opioider, cannaboider og andre vanedannende medikamenter, samt bidra i utvikling av ikke-medikamentelle og ikke-invasive behandlingsopplegg
lede et «Smerteklinikk-nettverk» gjennom et RHF-oppnevnt interregionalt arbeidsutvalg for alle offentlige smerteklinikker i Norge i henhold til ovennevnte HOD-oppdrag
holde hjemmesiden smertenettverk.no oppdatert med fagstoff og nyheter
utvikle et samarbeid med kommunehelsetjenesten, som beskrevet i "Nasjonalt pasientforløp for langvarige og sammensatte smertetilstander»
samarbeide med andre nasjonale forskergrupper som jobber med aktuelle prosjekt
Comments