top of page

Helseministeren på besøk hos NKSL

Mandag 4.september besøkte Helseminister Bent Høie Senter for smerte og sammensatte lidelser ved St Olavs Hospital, der Nasjonal Kompetansetjeneste for Smerte og sammensatte Lidelser (NKSL) er lokalisert sammen med Smertepoliklinikken og CFS/ME poliklinikken. Her fikk han et innblikk i hvordan prosjektmidlene - de såkalte "HOD-midlene" er blitt brukt de siste to årene, og det ble også lagt vekt på hva som skal til for å fortsette å drive de gode samarbeidsprosjektene videre også etter prosjektperioden.

Avdelingsleder og leder for NKSL, Petter Borchgrevink, presenterte i korte trekk oppdraget som ble gitt og hvor langt prosjektet er kommet med samkjøring av standardiserte pasientforløp, arbeidet med Norsk Kvalitetsregister og etableringen av Norsk Smertesenternettverk som pådriver for et læringsnettverk. Han viste også til at evalueringen av oppdraget står i startgropa og at det er viktig å forebygge en "bråstopp-effekt" før vi vet resultatene av dette omfattende nasjonale samarbeidet.

Merete Eide som leder CFS/ME-poliklinikken la i korte trekk hvordan det tverrfaglige teamet jobber og viste til at det kun er en liten del av den komplekse pasientgruppen de møter som får diagnose. Sammen med en brukerrepresentant fra pasientgruppen belyste hun videre hvor viktig det er å fortsette å fremme tverrfaglig utredning, god informasjon gjennom Lærings-og mestringskurs og å fortsette forskning for en sårbar pasientgruppe.

Les også Adresseavisens dekning av saken her (Pluss), der det blant annet står: "I 2015 satte Høie i gang et pilotprosjekt i poliklinikken på Smertesenteret på St. Olavs hospital. Det ble bevilget 20 millioner kroner til et felles tverrfaglig diagnosesenter /poliklinikk for pasienter med langvarige smerte- og/eller utmattelsestilstander med uklar årsak. Nå evalueres det hvor vellykket dette har vært, men allerede nå slår helseministeren fast: - Hvis jeg får fortsette i fire nye år, vil jeg se på hvordan dette kan settes i system for hele landet. Jeg var positiv før, og jeg er ikke blitt mindre overbevist nå etter å ha hørt på dere, sa Bent Høie, etter en kort presentasjon av arbeidet ved nasjonal kompetansetjeneste for sammensatte symptomlidelser, blant annet om utmattelsessykdommen ME.

Høyre lover å lage pakkeforløp for ulike utmattelsessykdommer, som for eksempel ME, i neste periode. Som en del av pakkeforløpet vil det etableres slike tverrfaglige diagnosesentre flere steder i landet, som fastlegene kan henvise pasientene til hvis de er usikre på diagnosen. I pakkeforløpet inngår en beskrivelse av fastlegens oppgaver, informasjon til pasienten, ansvarlig koordinator og info om tverrfaglig møte.

Siste innlegg
Arkiv